gezondheidsoefeningen

WAT ZIJN TAOÏSTISCHE GEZONDHEIDSOEFENINGEN?

Bij de taoïstische gezondheidsoefeningen (道家養生法) leer je hoe het lichaam werkt en wat je ermee kan doen om je goed in je vel te voelen en je gezondheid te bewaren.

Bewegen (of oefenen) is niet persé gezond. Dat wordt namelijk bepaald door HOE je beweegt (of oefent). Daar wordt bij de gezondheidstraining de nadruk opgelegd.

 

Taoïstische gezondheidsoefeningen hebben naast het op een correcte, natuurlijke manier leren gebruiken van het lichaam als hoofddoel je weerbaarheid tegen ziekte hoog te houden. Dit gebeurt onder meer door het lichaam als eenheid te leren gebruiken, tot rust te leren komen, stabiliteit in denken en voelen te verwerven, het aanpassingsvermogen te vergroten en economisch om te leren gaan met je energie.

We werken met oefeningen die zowel beweging als rust stimuleren. Rust en beweging staan centraal in het dagelijkse leven van de mens en dit reflecteert zich binnen onze aanpak. De eenheid van rust (yin) en beweging (yang) wordt gebruikt om het lichaam op orde te brengen.

 

De taoïstische gezondheidstraining die we aanbieden heet yuanqigong. Deze training omvat oefeningen die de werking van het lichaam als eenheid versterken en tegelijkertijd ingezet worden om bepaalde plaatsen/functies in het lichaam extra te stimuleren. Zo zijn er oefeningen die meer inwerken op de rug, op de spijsvertering, de bloedcirculatie, de ademhaling, de emotieregulatie, het concentratievermogen enzovoort.

 

WERKWIJZE

Bij de eerste afspraak zal je situatie eerst grondig bekeken worden om een beeld te vormen van wat er goed gaat en wat er schort. Dit gebeurt onder andere door middel van een verkennend gesprek en eventueel door tong- en polsanalyse.

Er is een compleet gamma aan oefeningen: daoyin (taoïstische zachte stretching, bevorderen van circulaties en ontspanning), standentraining (met zifa donggong: spontane beweging), bewegingstraining (vanuit vaste standen en via loopoefeningen), zelfmassage, ademtraining en alchemistische meditatie.

 

Welke oefeningen je precies krijgt aangereikt is afhankelijk van je specifieke gezondheidstoestand en worden op jou afgestemd.

De oefeningen worden op een bewuste manier en volgens vaste principes beoefend. Staan, zitten, liggen en bewegen op een specifieke wijze vormt de basis van de onderwezen gezondheidsoefeningen. Hoe je je lichaam gebruikt, bepaalt namelijk mee hoe je lichaam functioneert.

 

Naast individuele opvolging zijn er ook groepslessen yuanqigong.

 

 

INDICATIES

Taoïstische gezondheidsoefeningen kunnen ingezet worden ter preventie van gezondheidsproblemen. Het zorgt namelijk onder andere voor:

 • het hooghouden van de weerbaarheid tegen ziekte;
 • een correcte lichaams- en geesteshouding, waardoor de natuurlijke werking van het lichaam gevolgd wordt;
 • het ontwikkelen van een ruimer bewustzijn: het zorgt o.a. dat je tijdiger op kunt gaan merken dat er zaken scheef gaan zitten;
 • energiewinst in plaats van verspilling door het economisch leren bewegen;
 • rust en stabiliteit in lichaam en geest.

 

Daarnaast dient het om gezondheidsproblemen aan te pakken, zoals:

 • (‘chronische’) vermoeidheid;
 • hoofdpijnen;
 • spier- en gewrichtsproblemen;
 • spijsverteringsklachten (maag, darmen, lever, …);
 • slaapproblemen;
 • rug-, nek-, schouderpijnen;
 • hart- en longaandoeningen;
 • psychische problemen: stress, angsten, woede, depressie, manie, psychosegevoeligheid e.d.

 

Taoïstische gezondheidsoefeningen zetten het hele lichaam in beweging en hebben dus een effect op het hele lichaam. Wil je weten of je met jouw vraag bij mij terecht kan? Neem dan gerust contact op.

 

 

TARIEVEN

Een afspraak ongeveer 60 minuten en de kostprijs is €50.

 

Er is onder bepaalde voorwaarden een verminderd tarief mogelijk. Neem contact op voor de mogelijkheden.

 

 

AFSPRAAK MAKEN?

Afspraken worden per mail of telefonisch gemaakt: info@jindanfa.com of +32 (0)3289.56.25

 

Indien we telefonisch niet bereikbaar zijn, gelieve dan een bericht in te spreken met vermelding van je naam en telefoonnummer, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op. Of stuur een mailtje.

Indien je de afspraak niet kan nakomen, gelieve deze dan minstens 12u op voorhand telefonisch te annuleren. Niet nagekomen of laattijdig geannuleerde afspraken zullen aangerekend worden.

 

 

 

 

 

 

Tekst © China Arts College- Taoist Alchemical Studies Center - Jindanfa

 

Groepslessen yuanqigong:

 

Wanneer: elke zondagochtend van 9u45 tot 11u45 (data: zie programma).

 

Locatie: 't Werkhuys - Zegelstraat 13 - Borgerhout

 

 

'Qigong op zondagochtend bij Gijsbert in het 't Werkhuys. Uitslapen is er dan niet bij maar dat hoeft ook niet. Twee uurtjes trainen op een rustige manier voelt als een ware verjongingskuur: veel zweten maar de focus staat daarna weer helemaal op scherp en er is energie voor twee!'

 

Greet Fierens

'Zondagochtend mogen starten met een yuanqigong les bij Gijsbert is een groot cadeau. Ik word er rustig en soepel van, en het motiveert me om tijdens de week te oefenen zodat ik die stressloze toestand kan behouden'.

 

An De Ridder

 

 

'Het is niet de eerste keer dat ik na een les Qigong een goede focus heb voor de rest van de dag. Vandaag was weer zo’n dag. Focus en rust tegelijkertijd, zalig.'

 

Severine