groepslessen yuanqigong

WAT IS YUANQIGONG?

Yuanqigong is een diepgaande Chinese taoïstische gezondheidstraining. Het omvat oefeningen die de werking van het lichaam als eenheid versterken en tegelijkertijd ingezet worden om bepaalde plaatsen/functies in het lichaam extra te stimuleren. Zo zijn er oefeningen die meer inwerken op de rug, op de spijsvertering, de bloedcirculatie, de ademhaling, de emotieregulatie, het concentratievermogen enzovoort.

 

Het gehele lichaam wordt zodoende getraind.

 

Yuanqigong is ontwikkeld binnen de Zuidelijke Traditie van het Gouden Cinnaber. Deze traditie vindt haar oorsprong bij de alchemist Zhang Boduan (984-1082) en wordt in deze contreien vertegenwoordigd door de Pingwupai (Pingwu Traditie) o.l.v. dr. Dan K.J. Vercammen (China Arts College – Taoist Alchemical Studies Center). Wij zijn officieel mede-vertegenwoordigers van deze traditie.

 

 

WERKWIJZE YUANQIGONG?

De cursus omvat een compleet gamma taoïstische oefeningen: daoyin (taoïstische zachte stretching, bevorderen van circulaties en ontspanning), standentraining (met zifa donggong: spontane beweging), bewegingstraining (vanuit vaste standen en via loopoefeningen), zelfmassage, ademtraining en alchemistische meditatie.

 

De oefeningen worden op een bewuste manier en volgens vaste principes beoefend. Staan, zitten, liggen en bewegen op een specifieke wijze vormt de basis van de onderwezen gezondheidsoefeningen.

We werken met oefeningen die zowel beweging als rust stimuleren. Rust en beweging staan centraal in het dagelijkse leven van de mens en dit reflecteert zich binnen onze aanpak.

 

Je leert in de groepslessen o.a.:

  • de achtergrond en principes van yuanqigong;
  • hoe je de algemene weerbaarheid van het lichaam tegen ziekten hoog kunt houden;
  • hoe je tot rust kunt komen en deze rust kunt bewaren;
  • hoe je correct kunt bewegen;
  • een correcte lichaamshouding;
  • een juist gebruik van de focus (yi);
  • economisch bewegen om energie te winnen i.p.v. te verspillen;
  • een sterke en soepele rug en benen te ontwikkelen.

 

 

VOOR WIE IS YUANQIGONG?

De training is voor de meeste mensen geschikt; je oefent op eigen niveau. Er is geen voorkennis nodig. Twijfel je of je mee kan doen, neem dan gerust even contact op.

 

De training is ideaal combineerbaar met de Chinese krijgskunst Taijiquan, om onder meer je gezondheid te leren verdedigen via zelfverdedigingstechnieken en het leren harmoniseren met je omgeving (mensen, natuur,…).

 

Draag soepel vallende kleding en stevig schoeisel met platte zool.

 

 

DATA EN TARIEVEN

Deze vind je bij programma.

 

 

INSCHRIJVING

Inschrijven doe je via info@jindanfa.com of 03/289.56.25

 

 

 

 

Tekst © China Arts College- Taoist Alchemical Studies Center - Jindanfa

 

Een aantal redenen om aan yuanqigong te doen

'Qigong op zondagochtend bij Gijsbert in het 't Werkhuys.

Uitslapen is er dan niet bij maar dat hoeft ook niet. Twee uurtjes trainen op een rustige manier voelt als een ware verjongingskuur: veel zweten maar de focus staat daarna weer helemaal op scherp en er is energie voor twee!'

 

Greet Fierens

'Zondagochtend mogen starten met een yuanqigong les bij Gijsbert is een groot cadeau. Ik word er rustig en soepel van, en het motiveert me om tijdens de week te oefenen zodat ik die stressloze toestand kan behouden'.

 

An De Ridder

 

 

'Het is niet de eerste keer dat ik na een les Qigong een goede focus heb voor de rest van de dag. Vandaag was weer zo’n dag. Focus en rust tegelijkertijd, zalig'.

 

Severine