bewuste wijze zelfzorg dragen

Gezondheid of ziekte is geen absoluut gegeven. Het is een proces dat continu aandacht vraagt. Elke dag ben je een beetje meer of minder gezond. Wil jij verantwoordelijk nemen voor jouw gezondheid, maar weet je soms niet hoe je dat kunt doen?

 

Dan is de aanpak van Jindanfa interessant voor jou.

 

Je staat zeker niet alleen in je vraag, sterker nog: hij is van alle tijden. In de klassieke Canon van de Gele Keizer (Huang Di neijing 黃帝内經), een encyclopedisch werk over medische en aanverwante zaken uit de Han dynastie (206 v. Chr – 221 n. Chr.) staat al geschreven: ‘De Gele Keizer vraagt: ‘De heersers en het gewone volk wensen allen hun lichaam als een eenheid te bewaren. De ziekten van het lichaam, ze kennen hun omstandigheden niet. De blijvende excessen raken (zo) met de dag dieper (…). In mijn gedachten ben ik enkel daarmee bezig. Ik wil (met naalden) deze ziekten kunnen verwijderen. Hoe kan ik dat doen?” (Eigen vertaling, uit het deel Suwen 素問, hoofdstuk 25).

 

Zijn raadgever Qi Bo geeft in de tekst vervolgens een antwoord waarbij hij benadrukt dat het van belang is dat mensen zelf kennis hebben over ‘het voeden van het lichaam’ (知 飬 身). Jindanfa volgt deze visie en stelt dat zorg dragen voor de gezondheid een dagdagelijkse bezigheid is door bezig te zijn met: eten, drinken, slapen, ademen, de (geestes)houding, mate van rust en beweging, de inhoud van werk en relatie, en dergelijke, die niet uitbesteed kan worden. Het zijn vaak de dagdagelijkse zaken die door hun frequente voorkomen diep kunnen inwerken en ziekmakende of juist helende factoren kunnen worden.

 

Ik wil dat mensen zoveel mogelijk onafhankelijk kunnen zijn in het zorg dragen voor hun gezondheid en niet in een afhankelijke positie terecht te komen. Jindanfa wil op deze manier bijdragen aan het bewaken of verhogen van de levenskwaliteit van mensen.

 

Spreekt jou dit aan? Dan is de aanpak van Jindanfa zeker iets voor jou.

 

Terug naar homepagina

 

 

 

 

Tekst © China Arts College - Taoist Alchemical Studies Center - Jindanfa

 

De methode van het Gouden Cinnaber (jindanfa)