over jindanfa

De term jindanfa 金丹法 verwijst naar de manier van werken volgens 'de methode (法, fa) van het Gouden Cinnaber (金丹, jindan)'. Vandaar de 'moeilijke' naam van de praktijk.

De aanpak van de praktijk baseert zich op de Zuidelijke Traditie van het Gouden Cinnaber (Nanzong Jindan), die ontwikkeld werd in de Song Dynastie door Zhang Boduan (984 - 1082); op de bovenstaande foto staan de Tiantai bergen in de Jiangnan regio, de geboorteplaats van de traditie. Dit is een alchemistische traditie met vooral taoïstische wortels, naast ook confucianistische en boeddhistische invloeden.

 

Wat is alchemie?

Alchemie ligt aan de basis van de ontwikkeling van de Chinese geneeswijzen. Het is een praktijk van verenigen. Eén van de belangrijke doelen binnen onze aanpak is het creëren/bewaren van eenheid in jezelf en tussen jezelf en je leefomgeving: hoe beter de samenwerking tussen alle lichaamsfuncties is én hoe beter je bent afgestemd op je omgeving, hoe gezonder je bent. Hoe beter je in je vel zit.

 

Het Chinese karakter dan is één van de karakters die gebruikt kunnen worden om het geheel van alchemistische praktijken mee aan te duiden. Daarnaast verwijst het naar cinnaber, als naar de rode kleur van dit mineraal. Cinnaber is in China 1 van de belangrijke ingrediënten in de samenstelling van medicijnen/recepten. Het karakter dan wordt ook als pil vertaald. In de inwendige alchemie wordt een 'inwendig medicijn (neiyao 內 藥)' aangemaakt. Dit medicijn is het stimuleren van de levenskracht en daardoor het versterken van de algemene weerbaarheid van het lichaam tegen ziekten. Dit staat centraal binnen onze aanpak.

 

Het karakter jin betekent onder andere goud. Het produceren van goud is binnen de alchemie lange tijd aanwezig geweest. Dit goud werd ingenomen om het lichaam te bewaren. Het wordt gezien als het zuiverste van de metalen, dat een grote constantheid bevat omwille van zijn inertheid. In de inwendige alchemie moet het goud maken uiteraard niet letterlijk worden genomen, maar gaat het in onze aanpak wel over het komen tot een vergelijkbare inwendige toestand waarin het lichaam een grote mate van stabiliteit kent, gezuiverd is (van afvalstoffen), goed bewaard blijft (door zijn eenheidswerking) en daardoor lang(er) meegaat.

 

Ik ben opgeleid bij het wetenschappelijke onderwijsinstituut China Arts College - Taoist Alchemical Studies Center TASC. Jindanfa is verbonden aan dit instituut.

 

 

 

 

Tekst © China Arts College - Taoist Alchemical Studies Center - Jindanfa

Zhang Boduan

Zhang Boduan