ACHTERGRONDEN

基本知識


´Wie studeert vermeerdert dag bij dag. Wie naar Dao luistert vermindert elke dag; minder en minder om te komen tot het zonder handelen zijn. Wanneer men niets doet, dan is er niets dat niet gedaan wordt.` 

Onze taoïstische traditie valt terug op een grote bron van kennis en inzicht over alchemie, geneeswijzen, krijgskunsten en levenskunst. Om je hier (uitgebreider) kennis mee te laten maken, bieden we ook, individueel en in groep, achtergronden aan. We gebruiken hierbij onze kennis van het klassieke Chinese bronmateriaal (jingdian 經典) en de overdracht vanuit onze traditie. Samen duiken we bijvoorbeeld in de klassieke werken, en tonen we je hoe onze traditie daar in de praktijk invulling aangeeft. Naast het bestuderen en gebruiken van de bronteksten zetten we je ook altijd op weg in de praktijk zelf. Theorie en praktijk gaan bij ons hand in hand. 

In het taoïsme wordt ook individueel met mondelinge overdracht van meester op leerling gewerkt. Je krijgt hierbij persoonlijk gerichte instructies, gericht op je leerproces. Dat wordt koujue (口 訣) genoemd. Heb je de wens om opgeleid te worden binnen de disciplines die we aanbieden? Neem dan contact met ons op. 


Ons aanbod wisselt. Ook op vraag organiseren we cursussen en workshops. Zo kunnen wij ook cursussen Chinese kalligrafie aanbieden. Hieronder vind je ons actuele aanbod.

aanbod najaar 2024 - zomer 2025

    Data, prijs en locatie vind je terug bij praktisch.



OP PAD MET LAOZI

We laten je graag kennis maken met het taoïsme in theorie en praktijk. We gaan daarvoor met je op pad doorheen de meer dan tweeduizend jaar oude basistekst binnen het taoïsme: de Daodejing 道德經. We doorlopen een aantal hoofdstukken met het commentaar van Heshanggong 河上公 en Baiyuchan 白玉蟾 erbij. Heshanggong wordt bezien als de oudste commentator van de Daodejing en Baiyuchan is één van de belangrijkste voorgangers van onze traditie. Je leert verschillende karakteristieken van het taoïsme kennen, we bespreken hoe je ermee aan de slag kan gaan in het dagelijks leven én we laten je via lichaamstraining ervaren hoe deze levenspraktijk toegepast wordt op het belangrijkste domein van je leven: je lichaam.


Het belooft een boeiende, mooie tocht te worden!

IN INTERACTIE MET YINYANG

De Yīnyáng 陰陽 filosofie vormt de basisfilosofie van China. Wie geïnteresseerd is in het leven, in het Chinese, taoïstische gedachtengoed en/of in (één van) de praktijken die we aanbieden, kan niet zonder inzicht in deze filosofie. Het vormt de poort tot begrijpen hoe zaken in jezelf en de buitenwereld werken of vormen krijgen.


Om je in de yinyang filosofie onder te dompelen krijg je uitleg over belangrijke Chinese karakters en gebruiken we passages uit klassieke Chinese teksten. We bespreken de toepassing ervan in het dagelijks leven en hoe je de filosofie aan de hand van lichaamsoefeningen kan leren belichamen.   

HET NETWERK VAN WATERWEGEN

Binnen de Chinese, taoïstische leefwijzen/geneeswijzen zijn er een aantal basisbegrippen van kracht. Een juist begrip van de terminologie is noodzakelijk om van deze  leefwijzen/geneeswijzen een logisch, samenhangend geheel te maken.


In deze cursus gaan we uitgebreid in op de werking van het systeem van waterwegen, jingluo 經 絡, in het lichaam. In de volksmond zijn ze beter bekend als 'meridianen of energiebanen'. Je leert:

  • een correcte invulling te geven aan de jingluo terminologie en hieraan verwante Chinese basisbegrippen, zoals qi 氣 en zangfu 臟 腑 waardoor je inzicht verwerft in het basisfunctioneren van je lichaam. We nemen je daarvoor mee op reis naar de Gele Keizer en tonen je passages uit de Huangdi Neijing 黃帝內經, het Innerlijk Canon van de Gele Keizer.
  • een aantal holten of grotten ('acupuntuurpunten') te lokaliseren waarbij we stilstaan hoe je hier manueel op in kan/mag werken.
  • lichaamsoefeningen om holten en de wegen te stimuleren.


Ga je mee op ontdekkingsreis?

 

´Ik ben jullie beiden veel dank en waardering verschuldigd, voor jullie tomeloze inzet, jullie begeestering, jullie positieve drive om anderen kennis te laten maken met een andere, betekenisvolle levensvisie en levenswijze'.


Marina Bevers